Geluidoverlast in het nieuws

Omwonenden Grafwegen Nederland en Duitsland zijn overlast motoren zat

GROESBEEK / KRANENBURG – De omwonenden van de Grafwegen zowel aan de Nederlandse als Duitse kant – aan Sint Jansberg en Sint Antoniusweg – zijn de overlast van motoren op zomerse dagen meer dan zat. Lees HIER het artikel in De Gelderlander

Bewoners protesteren tegen motoren op de Posbank

RHEDEN – Steeds meer mensen ergeren zich aan de motoren op de Posbank. Afgelopen weekend was het oorverdovende lawaai van de motoren regelmatig te horen. Daarom hebben buurtbewoners dit weekend spandoeken opgehangen met de tekst: ‘Ook motormuis, blijf thuis’. Deze hangen vlak bij Pannekoekhuis Strijland en bij de Heuvenseweg in Rheden. Lees HIER het artikel van Omroep Gelderland.

Helemaal klaar met motorterreur: ‘We moesten zelf naar binnen vluchten’

Motorrijders lapten dit weekeinde de coronaregels aan hun laars. Ze toerden in groten getale over dijken en door natuurgebieden. Tot woede van de bewoners in het buitengebied. Zij eisen maatregelen. Gemeenten wachten even af of de landelijke richtlijnen worden aangescherpt.

,,We werden er helemaal gek van’’, vertelt Wim Iding uit Appeltern in Gelderland. Lees HIER het artikel in het AD.

Rivierengebied ten strijde tegen zomerse overlast

VARIK – Ook dit voorjaar trekken de inwoners van het Rivierengebied ten strijde tegen de overlast door motorrijders en wielrenners op de dijken. Lees HIER het artikel.

Bewoners Venhuizen zijn motorrijders spuugzat: “De wanhoop nabij”

VENHUIZEN – Bijna alle gemeentes kijken tevreden terug op afgelopen lenteweekend. St randen en parken liepen dit keer niet vol. De mensen bleven waar mogelijk thuis, in hun eigen tuin. Voor bewoners aan de Zuiderdijk in Venhuizen, leverde dit de nodige frustratie op. Grote groepen langsrazende motorrijders bezorgden namelijk veel geluidsoverlast. Lees HIER het artikel.

Motorlawaai NRC 23 mei 2020
Het lijkt wel oorlog
Ik zou willen dat er meer aandacht uitgaat naar de overlast door motorrijders. Het lijkt erop dat er meer en meer door Amsterdam rijden, bij wijze van recreatie. Vaak in groepjes van meer dan twee, vaak aan het begin van de avond. Veel motoren lijken uitgerust met uitlaten die erop gebouwd zijn om extra te knallen, gieren of brullen. Je hoort ze van honderden meters afstand aankomen. Het geluid is hinderlijk aan je oren of je ingewanden; je krijgt de neiging weg te duiken of je oren af te schermen. Er wordt ook te hard gereden. De Utrechtsestraat kent een 30 km-zone; geregeld vliegen ze laag over de straat. Het geronk blijf je langere tijd horen nadat ze zijn weggereden. Het is allemaal heel intimiderend.
Ik zou het op prijs stellen als de Amsterdamse gemeenteraad aandacht vraagt voor deze problematiek: dat het ongewenst gedrag is en overlast bezorgt, en dat de gemeenteraad erop aandringt bij B&W dat er gehandhaafd wordt. Onnodig geluid veroorzaken met de motor kan gehandhaafd worden met Wet Mulder-boetes. Het gaat om ombuiging van de mentaliteit. Dit is een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid of anti-sociaal gedrag dat niet moet worden getolereerd.
Ik schrijf deze brief nu op zaterdag half twee in de middag; om de paar minuten hoor ik vanaf het Frederiksplein motorrijders optrekken naar de Weteringschans/Sarphatistraat en verder over de Stadhouderskade. Het lijkt wel oorlog. De dreiging van het motorlawaai. Onnodig en de vrijheid van anderen inperkend op een agressieve manier.
Rik Kruisdijk Amsterdam

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s