Motie CDA Krimpenerwaard

De CDA Krimpenerwaard is van plan een motie in te dienen om de overlast van Motorfietsen op de wegen in de Krimpenerwaard aan te pakken. Hierover wordt binnenkort van gedachten gewisseld.

Wij zijn erg blij met steun van de politiek en verzoeken B&W en de andere politieke partijen om deze motie te steunen.

De motie bestaat uit 2 opties:

  1. Handhaven van huidige wet en regelgeving
  2. Als a) onvoldoende mate kan plaatsvinden afsluiten van de gehele Lekdijk, IJsseldijk alsmede de Vlisterdijk in de weekenden en op feestdagen voor doorgaand motorverkeer. Bestemmingsverkeer hiervan dus uit te zonderen.

Onze gesprekken met de politie en B&W hebben geleerd dat optie a) Handhaven van huidige wet en regelgeving, als dit niet zeer consequent gebeurt, niet effectief is. Dit maakt dat optie wat ons betreft al snel uit beeld verdwijnt

  1. De politie heeft aangegeven niet voldoende capaciteit en budget beschikbaar te hebben om te kunnen handhaven
  2. Er is binnen onze politieregio geen kennis en materiaal om geluidsoverlast van motorfietsen te meten
  3. De TV uitzending van de Monitor laat zien dat deze geluidsmetingen erg complex en lastig uitvoerbaar zijn, tenzij deze controle plaatsvindt op het gebruik van een illegale uitlaat; ook de landelijke specialisten van de politiek worstelen hier mee.
  4. Nog steeds kunnen motorfietsen enorme overlast veroorzaken door de belachelijk hoge landelijke normen. Er zijn veel motorfietsen die wettelijk meer dan 90 tot 100dB geluid mogen produceren. Dit niveau veroorzaakt enorme overlast.

Wet publieke gezondheid (2008):

Deze Wet publieke Gezondheid vormt de Nederlandse uitvoering van de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangenomen “Internationale Gezondheidsregeling”. De wet regelt de organisatie van de openbare gezondheidszorg, Elke Nederlandse gemeente heeft op basis van deze wet de taak te zorgen voor een stabiele en goed samenwerkende openbare gezondheidszorg, alsmede de verplichting een actief beleid te voeren op het terrein van de volksgezondheid.

De relatie tussen geluidoverlast en gezondheid is bijvoorbeeld aantoonbaar gemaakt in het rapport “Geluid en gezondheid” (2014) van de Gezondheidsraad en de ministeriële publicatie “Slimme en gezonde stad” (2017), aan welke publicatie een groot aantal gemeenten en kennisinstellingen actief hebben meegewerkt.

De optelsom van alle motorrijders bij elkaar is onrechtmatige hinder. Dit is schadelijk voor de gezondheid van grote groepen inwoners en dit maakt het noodzakelijk voor de gemeente om – met het oog op het welzijn en en de gezondheid van haar inwoners- effectieve maatregelen te treffen.

De vraag is niet zozeer of er wat moet gebeuren, maar vooral wat de meest effectieve maatregelen zijn om de overlast in te dammen.

Als handhaving niet haalbaar is wegens gebrek aan financiële middelen en capaciteit, is optie b) afsluiting van de dijken in de weekenden en op feestdagen op vorengenoemde gronden een veel beter alternatief.

Het is een serieuze maatregel, en het stuit ook ons tegen de borst om wegen te moeten afsluiten. Echter, daar waar het enkele jaren nog om een beperkt aantal motorfietsen ging, komen er nu honderden langsrijden op een middag in het weekend. Zowel individuele motoren als groepen maken veel te veel lawaai. En er zijn echt wel motorrijders, die het rustig aan doen en geen overlast veroorzaken. Maar jammer genoeg zijn er te veel herrieschoppers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s