Is er wel overlast?

De heer Leen Molenaar uit Vlist heeft in de afgelopen weken de pers gezocht om stelling te nemen tegen afsluiting van het gebied rondom het riviertje Vlist voor motoren in de weekeinden tussen 1 maart en 30 september.

Hij kan zich niet vinden in de constatering dat colonnes –’soms wel honderd motoren achter elkaar’- passeren, waarbij het ronkende geluid door de gehele buurt zou galmen. Waardoor het op een oorlogsgebied lijkt. Hij vindt de klachten van de bewoners verwerpelijk.

Dit vraagt om een reactie van de actiegroep geluidsoverlast Motorfietsen:

We horen deze geluiden vaker van mensen, zoals de heer Molenaar, die niet direct aan motorfiets routes wonen. De Heer Molenaar woont in een geluidsluw gebied, zo’n 120 meter van de weg, met daartussen gebouwen die het geluid dempen. De door hem ervaren geluiden zijn niet te vergelijken met de geluidhinder van bewoners die 10 á 20 meter van de weg wonen en ongevraagd overlast ervaren. Wat weer de oorzaak kan zijn van stress en andere gezondheidsklachten.

We begrijpen dat Molenaar, zelf motorrijder een wat andere perceptie heeft van hinderlijk motorgeluid. Bovendien willen we voor aanwonenden het motorrijden in het weekend ook beslist niet onmogelijk maken. Voor aanwonenden moet er een mogelijkheid zijn tot ontheffing. .Maar we willen echt voorkomen dat motorrijders uit heel Nederland in het weekend door onze stilte gebieden trekken en grote overlast blijven veroorzaken voor veel bewoners van onze gemeente.

We zijn ervan overtuigd dat – nu andere maatregelen onvoldoende effectief zijn gebleken- afsluiting in de weekenden van de route door het stiltegebied langs de Vlist een goede maatregel is die in een groot deel van de gemeente de overlast vermindert.

Hieronder een bloemlezing meldingen uit verschillende delen van ons gebied (namen en adres zijn bij ons bekend):

 • Inderdaad hoor je in Stolwijk motoren met veel lawaai optrekken van rotonde naar rotonde. En ook kan je ze vaak horen als ze langs de vist rijden met veel kabaal. Wij storen ons al lange tijd aan.
 • Ook de Opweg in Schoonhoven (tussen Fransekade en Beneluxlaan) maakt deel uit van het motorrondje en op zaterdag en vooral zondag is met regelmaat de herrie oorverdovend.
 • Vlist, Vanaf maart tot en met eind oktober rijden er op zondagmiddagen vrijwel onophoudelijk motoren over de dijk
 • Ook de dijk tussen Bergstoep en Schoonhoven is een probleemgebieden. Regelmatig gebruiken motorrijders dit dijkvak als racebaan
 • Ook in Hekendorp speelt dit probleem omdat er in Driebruggen een motorclub bijna elke zondag vertrekt richting lekdijk. Via hekendorp /Haastrecht met inderdaad vele motoren die de norm overschrijden. Die dus echt zonder problemen onze contreien veel overlast bezorgen.
 • De Lekdijk-west in Schoonhoven maakt deel uit van een graag gekozen motorroute. Het slingerend karakter en de goede kwaliteit van het wegdek nodigen grote groepen motorrijders uit. Dit geeft vooral in de weekenden op zomerse dagen veel geluidoverlast.
 • Wij wonen in een appartementen complex met goede geïsoleerde ramen aan de Veerweg in Bergambacht en hebben verschrikkelijk veel hinder van de motoren die hier iedere dag zodra het mooi weer wordt langs denderen met heel veel herrie
 • Ammerstol: Geluidsoverlast van motoren wordt door ons als zeer hinderlijk ervaren. We wonen in een landelijk gebied, waar ruimte voor de natuur en natuurgenieters is. Het is tevens eens stiltegebied. Geluidsoverlast moet dus worden tegengegaan!
 • Ik heb als bewoner van de Voorstraat in Lekkerkerk ook overlast van motorrijders, die vooral ’s zondags in (grote) groepen over de dijk rijden
 • De Kattendijk bij Gouderak is inmiddels een populaire route voor motorrijders en helaas is het zo dat het bijna standaard is geworden dat een motorfiets een hoog aantal decibellen produceert. Overlast is er niet alleen van groepen maar ook van individuele motorrijders die het onmogelijk maken op zonnige dagen buiten te zitten.
 • Nou hier aan de Veerweg in Bergambacht ronken ze ook in colonnes voorbij. En niet zo zachtjes ook. Soms tel ik er wel meer dan 50 achter elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s