Geluidoverlast in Stiltegebieden Gemeente Krimpenerwaard in De Monitor

In de afgelopen weken heeft Teun van de Keuken van het programma De Monitor (KRO-NCRV) opnamen gemaakt van de geluidoverlast van Motorfietsen in de Krimpenerwaard. Hij sprak met motorrijders, Landelijke politie en bewoners.

Deze uitzending is een vervolg op een eerdere uitzending over omgevingslawaai (22 september), waarin ook de invloed van geluid op de gezondheid ter sprake komt.

Wij schrokken van de overlast die ervaren wordt door bewoners langs de rivier de Vlist (midden in het stiltegebied, waar bootjes alleen mogen varen met een elektrische motor om geen overlast te veroorzaken). De bewoners lieten een filmpje zien, van de overlast voor hun huis, het was enorm (motoren geven daar ook nog extra gas om in te halen).

De uitzending zal plaatsvinden op zondag 10 november om 22.40 uur op NPO 2

Zie ook het artikel: Motordealer verkoopt en monteert herrie-uitlaten die verboden zijn op de weg (en dat mag)

De rivier de Vlist ligt midden in het stiltegebied. Op de website van de Provincie Zuid-Holland (https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/landschap/stiltegebieden/) is dat als volgt omschreven:

Wat mag in een stiltegebied?  Om stiltegebieden zo stil mogelijk te houden gelden een aantal regels. Gemotoriseerd verkeer buiten de openbare weg, grootschalige evenementen of andere bronnen van lawaai zijn verboden. Gebiedseigen geluiden – zoals een boer die zijn land bewerkt met een tractor – zijn wel toegestaan. Die horen gewoon bij het beleven van het landelijk gebied. Alle activiteiten waarbij weinig lawaai ontstaat zijn toegestaan. U kunt er dus in alle rust genieten en zelfs actief recreëren.

Hoe stil is een stiltegebied?     De grenzen van de stiltegebieden zijn zo vastgesteld dat het geluid in de gebieden het grootste deel van de tijd de 40 decibel niet overstijgt. Dit is geen harde norm. Dit is te vergelijken met het geluid van zingende vogels. Natuurlijk ontkom je er in Zuid-Holland niet aan dat er af en toe een vliegtuig overvliegt, het verkeersgeluid door een bepaalde windrichting te horen is. Maar afgezien daarvan is de stilte die de bezoeker hier ervaart in Zuid-Holland onovertroffen. Daarbij geldt: hoe stiller een gebied, hoe duidelijker de geluiden van veraf opvallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s