AD Groenehart dec 2017

‘Opzettelijk gebulder motoren hoort niet in een stiltegebied’

Mag het een beetje stiller. Een groep inwoners van Haastrecht ervaart op mooie dagen veel hinder van bulderende motoren. Samen proberen zij de grenzen van de stilte te bewaken.

In zijn tuin aan de Bredeweg in Haastrecht gebeurt het op een stralende dag geregeld dat hij opschrikt van ‘asociaal geraas’ van motoren, dat hij al hoort aankomen als de motorrijders nog over de Provincialeweg toeren. De gesprekken die Tony Hardenberg dan voert, moet hij staken.

Geen problemen heeft hij met motorrijders die lekker toeren en het geluid dat zij produceren tot een minimum beperken. Waar hij zich wél aan stoort, en met hem de andere leden van het actiecomité Geluidsoverlast Motorfietsen in de Krimpenerwaard, is het ‘opzettelijke gebulder’ dat wettelijke geluidsnormen overschrijdt. Dat is brullende herrie die hoort bij autosport, vindt Hardenberg. ,,Fantastisch voor op het TT-circuit, maar niet in een stiltegebied.”

 Website

De afgelopen jaren vond de groep inwoners van Haastrecht elkaar, en besloten zij om werk te maken van de naar eigen zeggen forse en vaak terugkerende geluidsoverlast door motoren. Een week geleden lanceerde het comité een website die peilt hoeveel mensen hinder ondervinden van motorherrie die de wettelijke perken te buiten gaat. Momenteel zijn dat er 45. ,,Vanuit Stolwijk, Schoonhoven, Vlist, de Goudse en Oudewaterse kant van Haastrecht hebben we al in totaal vijftig reacties gekregen, waaronder twaalf brieven. Dit is het begin.”

Met de respons vulde het comité een kaart in en kwam het tot vijf probleemgebieden: de Opweg in Schoonhoven; de Bredeweg in Haastrecht; de Provincialeweg Oost in Haastrecht; de Provincialeweg richting Gouda plus de dorpskern van Haastrecht; en Stolwijk. ,,Zo kunnen wij de gemeente laten zien dat het probleem niet alleen speelt in Haastrecht, maar zich veel verder uitstrekt. We zijn nu begonnen omdat het lang duurt om eventueel handhaving in te plannen. En we willen van de politieke partijen hun standpunten weten, zodat we een stemadvies kunnen uitbrengen.”

 Nodeloos motorlawaai

Zo kunnen wij de gemeente laten zien dat het probleem niet alleen speelt in Haastrecht, maar zich veel verder uitstrekt. In 2014 bood een bewonersgroep rond de Bredeweg in Haastrecht tijdens een gesprek met het toenmalige college van de gemeente Vlist 180 handtekeningen aan van omwonenden met zorgen over nodeloos motorlawaai. Burgemeester Aaltina Evenhuis zegde toen volgens Hardenberg toe dat zes keer per jaar geluidscontroles zouden worden uitgevoerd. ,,Dat is nooit nageleefd.”

Het uiteindelijke doel staat nog onverminderd voorop: samen denken over oplossingen. Het opwerpen van blokkades, zoals gesuggereerd, gaat Hardenberg te ver. ,,Wij zijn nette, niet-boze burgers.”

Twee maanden terug wendde de actiegroep zich tot wethouder Pieter Neven (verkeer en vervoer, SGP). ,,Die wil ook niet handhaven, want dat zou lastig zijn en duur, en heeft volgens hem geen prioriteit. Niet handhaven is een landelijk probleem.

Uit angst voor motorrijders? Dat geloof ik niet. Bij Concordia wordt wel gecontroleerd op lawaai, dus waarom ook niet bij brullende motoren? Herriemakers langs de kant zetten, heeft meteen effect, omdat zij dat niet prettig vinden.”

3 gedachten over “AD Groenehart dec 2017

  1. Ik woon langs de G.J.de Roosweg en kan u zeggen dat het het afgelopen weekend weer raak was met optrekkende motoren. Ook op de dijk werd er weer gescheurd. Dat mijnheer Neven geen actie wil ondernemen vind ik een schandaal. Ook het verzoek dat de bewoners zelf met creatieve oplossingen moet komen is nog schandaliger. De Gemeente is er voor de burgers en niet omgekeerd. Oplossingen zijn m.i. : a)zelf gaan handhaven zonder de wet te overtreden b) een motorclub uitnodigen om tijdens de dienst in de kerk van Dhr.Neven eens flink.te gassen. c) stemadvies om de partijen te kiezen die verklaren wel iets aan de overlast te doen.
    Voorts kan de geluidsoverlast worden beperkt door het invoeren van een snelheidsbeperking bijv.60 km./uur. Tenslotte vraag ik mij af of bekend is wat de kleinstofuitstoot op de G.J.de Roosweg is. Dageljks rijden heel veel scholieren langs deze weg naar en van school. M.i. een ongezonde situatie.

    Like

  2. Ik woon aan het begin van de Fransekade (vlistzijde) . wij hebben veel hinder van groepen motorrijders die een brede rechte weg voor zich zien en het gas vol open draaien om zo snel mogelijk zo hard mogelijk te rijden. Het ,onnodig harde, geluid is wel te horen tot halverwege de fransekade Wellicht kan er ook bij ons een attenterend bord geplaatst worden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s